Hoe aquaponic-tuinieren beter is dan traditioneel tuinieren

[ad_1]

Aquaponics-tuinieren is een geweldige manier om je eigen biologische groenten en chemicaliënvrije vis te kweken. Het is een duurzaam voedselproductiesysteem dat een traditionele aquacultuur combineert met hydrocultuur in een symbiotische omgeving. In de aquacultuur hoopt het afvalwater zich op in het water, waardoor de toxiciteit voor de vissen toeneemt. Dit water wordt naar een hydroponisch systeem geleid waar de bijproducten uit de aquacultuur door de planten worden uitgefilterd als vitale voedingsstoffen, waarna het gereinigde water terug wordt teruggevoerd naar de dieren. De term aquaponics is een samentrekking van de termen aquacultuur en hydrocultuur. Aquaponic-systemen variëren in grootte van kleine binnen- of buitenunits tot grote commerciële units, waarbij dezelfde technologie wordt gebruikt. De systemen bevatten meestal zoet water, maar zoutwatersystemen zijn aannemelijk, afhankelijk van het type waterdier en welke planten.

In tegenstelling tot traditioneel tuinieren, wordt er bij aquaponics-tuinsystemen niet constant handmatig water of aarde gebruikt. In plaats daarvan zijn er twee hoofdonderdelen in het aquaponics-systeem: de kweektank voor de vissen en het hydroponics-subsysteem voor het kweken van planten. Het subsysteem hydrocultuur is het deel van het systeem waarmee de wortels van planten kunnen worden ondergedompeld in voedingsrijk water dat uit de kweektank komt. Het afval van de kweektank bevat essentiële voedingsstoffen die vergelijkbaar zijn met traditionele tuinmeststoffen. Dit systeem vereist geen constant onderhoud zoals een traditionele tuin. Nitrificatie, de aerobe omzetting van ammoniak in nitraten, is een van de belangrijkste functies in een aquaponics-systeem omdat het de toxiciteit van het water voor vissen vermindert en de resulterende nitraatverbindingen door de planten kan worden verwijderd voor voeding. Ammoniak komt geleidelijk in het water terecht via de uitwerpselen en kieuwen van vissen als een product van hun metabolisme, maar moet uit het water worden gefilterd omdat hogere concentraties ammoniak vissen kunnen doden. Hoewel planten tot op zekere hoogte ammoniak uit het water kunnen opnemen, worden nitraten gemakkelijker opgenomen, waardoor de toxiciteit van het water voor vissen efficiënt wordt verminderd.

Aquaponic-systemen lozen of wisselen normaal gesproken geen water uit bij normaal gebruik, maar recirculeren en hergebruiken water in plaats daarvan zeer effectief. Het systeem vertrouwt op de relatie tussen de dieren en de planten om een ​​stabiel watermilieu te behouden met een minimum aan schommelingen in de nutriënten- en zuurstofniveaus in de omgeving. Water wordt alleen toegevoegd ter vervanging van waterverlies door absorptie en transpiratie door planten, verdamping in de lucht uit oppervlaktewater, overloop uit het systeem door regenval en verwijdering van biomassa zoals bezonken vast afval uit het systeem. Als gevolg hiervan gebruikt aquaponics ongeveer 2% van het water dat een conventioneel geïrrigeerde boerderij nodig heeft voor dezelfde groenteproductie. Dit zorgt voor aquaponicproductie van zowel gewassen als vis in gebieden waar water of vruchtbare grond schaars is.

Aquaponic-systemen kunnen ook worden gebruikt om gecontroleerde wetland-omstandigheden na te bootsen die nuttig zijn voor waterbehandeling door drinkwater terug te winnen uit typisch huishoudelijk afvalwater. Het met voedingsstoffen gevulde overloopwater kan worden verzameld in opvangtanks en opnieuw worden gebruikt om de groei van in de grond geplante gewassen te versnellen, of het kan terug in het aquaponic-systeem worden gepompt om het waterpeil aan te vullen. In termen van output kan een aquaponics-systeem continu planten opleveren, zoals groenten die in hydrocultuur worden gekweekt, en eetbare aquatische soorten die in een aquacultuur worden gekweekt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *